De rafelranden van Rotterdam-Zuid

Rotterdam is een prachtige en grote stad. De uitdagingen en problematiek zijn bovengemiddeld ten opzichte van andere plaatsen in Nederland. Zo leeft 1 op de 5 kinderen in armoede en liggen deze verhoudingen op Zuid nog anders. Er is vaak sprake van heftige, veelzijdige problematiekOm te midden van die ontmoedigende statistieken een verschil te maken, focussen wij op een kwalitatieve, warme benadering van iemands situatie. Toch geven de cijfers hieronder wel de grootte van de uitdaging weer. Wij zien die als onze motivatie om door te gaan! 

meer dan 68000

bewoners in de wijkgebied Charlois (roze)

meer dan 75000

bewoners in de wijkgebied Feijenoord (groen)

meer dan 60000

bewoners in de wijkgebied IJselmonde (geel)

Gebieden en Wijken Rotterdam

Rotterdam is de tweede stad van Nederland met >640.000 inwoners. De stad heeft 14 gebieden, Charlois, Feyenoord en IJselmonde zijn er daar drie van. De Tarwewijk is een wijk in Charlois, Katendrecht ligt in Feyenoord en Beverwaard is onderdeel van IJselmonde. Deze wijken zijn drie van de zeven focuswijken in Rotterdam, dit wil zeggen dat de problematiek hier het grootst is. [Buurtmonitor, 2019]

De cijfers hiernaast laten zien hoeveel de mensen verdienen t.o.v. het Nederlands gemiddelde [gebaseerd op CBSinjouwbuurt, 2015]. Uitgaande van een gemiddeld salaris van €2500, is dat ongeveer 20% minder. Wat zou u moeten laten staan als u ongeveer €2000 per maand zou verdienen? 

- € 533

in Charlois

- € 510

in Feijnoord

- € 360

in Beverwaard

Armoede

”Ongeveer 30 procent van alle Rotterdammers woont op Zuid. Tegelijkertijd woont 42 procent van de mensen die een bijstandsuitkering ontvangt op Zuid.” (bron: NPRZ)

Eenzaamheid

Een grote rijkheid en variatie is prachtig en daar genieten we van. Tegelijk is het een grond voor fragmentatie, vervreemding en polarisatie. In Nederland blijkt eenzaamheid een groot probleem te zijn, volgens onderstaand figuur [gebaseerd op cijfers van Volksgezondheidenzorg, 2017] is het in Rotterdam Zuid nog groter. Hoe kunnen we elkaar helpen als we elkaar niet kennen, begrijpen of ontmoeten?

4%

van de bewoners in Rotterdam verhuist per kwartaal. Dat zijn er ongeveer

26500
5800

van de bewoners in Charlois verhuist per kwartaal. Dat is ongeveer

8%

Omgeving

Hoe je je leefomgeving beleeft, heeft veel invloed op hoe je je voelt en of je wilt investeren in je buurt en de mensen om je heen. De grafieken links [wijkprofiel, 2018] en bovenstaande cijfers [buurtmonitor, 2018] laten zien dat deze cijfers lager liggen dan het Rotterdams gemiddelde. Ook daarom is het belangrijk om mensen te verbinden in kleine, veilige netwerken. 

Veilig
Fysiek
Sociaal

Rotterdam een prachtige stad!

Pendrecht, Lombardijen, Zuidwijk en Lombardijen zijn ontstaan toen er vele havenarbeiders naar Rotterdam kwamen in de jaren ’60 en ’70. Er werden in korte tijd veel goedkope woningen gebouwd om al deze mensen te vestigen. In de jaren ’80 verplaatste de havenactiviteit zich naar het westen, waardoor deze zogenoemde tuinsteden minder aantrekkelijk werden voor havenarbeiders. Tegenwoordig zijn deze wijken vooral bekend vanwege hun goedkope huizen en grote doorstroom. [Deetman & Mans, 2011]. 

Bas Jungeriusstraat 254b
3081VS Rotterdam
KvK 24389433