Zo brengen wij hoop in Rotterdam-Zuid

We zien veel mensen waarbij problemen, bijvoorbeeld schulden, armoede of verslaving, hun leven volledig beheersen. Ze hebben weinig hoop, zitten in de put en kunnen eigenlijk nergens anders aan denken. Logisch ook, uit onderzoek blijkt hoeveel invloed stress op je heeft. Wij zien het als onze taak om hoop te brengen en wij doen dat door samen naar iemands levenshuis te kijken en het samen weer op te bouwen. En tegelijk krijgen we zo meer leven in de wijk. Lees hieronder hoe we dit aanpakken. 

Levenshuis

Het Levenshuis is een gespreks- en begeleidingstool, bedacht om op een holistische en vanuit positief gestelde vragen en stellingen te kijken naar naar iemands situatie te kijken. De tool vindt zijn oorsprong in het gedachtegoed van Mijn Positieve Gezondheid. Tijdens maatschappelijke gesprekken kunnen bezoekers vaststellen hoe hun Levenshuis erbij staat en wat aan verbetering toe is. Samen kunnen we daar vervolgens mee aan de slag.  

Het Levenshuis geeft ons ook inzicht; aan de hand hiervan kijken we samen hoe iemands situatie zich ontwikkelt. Doordat het Levenshuis simpel en overzichtelijk is gemaakt, kunnen Humans of Hope elkaar er ook weer verder mee helpen. Zo worden hulpvragers hulpgevers! 

(Kijk op de homepagina: hoe ziet jouw levenshuis eruit?)

Levenshuis verbinden

Verbinden

Wij geloven dat persoonlijke aandacht erg belangrijk is om te herstellen. Je zoekt elkaar op, je leert elkaar begrijpen en kunt van elkaar op aan. Doordat er een vertrouwensband ontstaat, durf je te zeggen waar je mee zit en wat je behoeftes zijn. Iedereen wordt als gelijkwaardig behandeld.  Vanuit die benadering worden hulpvragers ook uitgedaagd aandacht voor anderen te hebben en wordt men onderdeel van een steunend netwerk dat als een soort buurtfamilie functioneert. Dit gedachtegoed vind je terug in de presentiebenadering. 

Supporter worden

Vinden

Elkaar vinden is moeilijk in een steeds meer individualistische samenleving; mensen leven steeds vaker op een eilandje. Daarom stoppen we veel energie in het vinden van mensen en het zetten van die eerste stap. Dit doen wij. Bezoekers van House of Hope dragen bij aan het vinden door anderen mee te brengen of hen over House of Hope te vertellen. Veel mensen komen via via bij ons binnen. Ook vinden we anderen door feest te vieren, want feest trekt anderen aan en verbindt mensen! 

House of Hope

Vieren

En er valt ook wat te vieren! Wanneer mensen weer hoop krijgen omdat ze van hun schulden af komen, omdat ze nieuwe mensen in hun straat kennen en omdat ze zelf kunnen bijdragen aan de wijk, dan is dat prachtig. En dit is nog maar in één mensenleven.

Supporter worden

Versterken

Mensen worden niet alleen gesterkt door de verbinding en de professionele hulp. Juist ook door zelf bij te dragen, vinden zij nieuwe kracht. House of Hope wordt door velen als een familie ervaren; een prachtige plek waar je kunt proberen, leren door te doen en groeien. Samen staan we sterk! 

Veranderende bewoners

Onze aanpak maakt dat bewoners verandering merken: hun relaties worden beter en hun leven zinvoller. Ze zitten lekkerder in hun vel door fijne contacten, meer overzicht en een betere gezondheid. Dat is waar we samen voor gaan! Tegelijk ervaren bewoners wat ze zelf kunnen doen, iets dat ze ook weer door kunnen geven binnen hun eigen omgeving. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over zelfregie en cyclisch leren en het artikel over theory of change.

Levenshuis verandering wijk

Meer leven in de wijk

House of Hope geeft een veilige plek om te groeien, zowel individueel als samen. Maar we hopen dat de impact verder gaat dan onze activiteiten en contacten. We willen de wijk verrijken met ‘meer leven’. Vanuit onze laagdrempelige inlooppunten, met vele gezellige activiteiten, stimuleren we dat wijkbewoners actief meedoen en met elkaar een vorm van burenvriendschap ontwikkelen, zodat zij voor elkaar een sociaal vangnet vormen. Door de activiteiten willen we dat mensen dichter bij elkaar komen, en dat mensen geholpen zijn waardoor zij beter in staat zijn om elkaar te helpen.

De slogan ‘Meer leven in de wijk’ is voor ons richtinggevend en inspirerend. Samengevat in vijf aspecten is dit:

  1. Sociaal leven: we organiseren leuke en zinvolle dingen voor de wijk die de relaties in de wijk versterken en het dagelijkse leven aangenamer en stabieler maken, zoals bijvoorbeeld buurtfeesten, kinderwerk, wijkmaaltijden en groepswerk.
  2. Persoonlijk leven: we helpen wijkbewoners bij allerlei maatschappelijke, financiële of praktische problemen, waarbij we samenwerken met andere hulpverleners in de wijk.
  3. Geestelijk leven: voor vragen over zingeving en andere levensvragen kunnen wijkbewoners terecht bij ‘House of Life’. Hier bieden we ondersteuning via pastorale hulp, voorlichting en ondersteunend gebed.
  4. Zinvol leven: we stimuleren wijkbewoners zonder werk om met ons mee te doen als vrijwilliger of door deel te nemen aan een groep. Dat geeft zin aan je leven en we werken met elkaar aan een mooiere buurt.
  5. Bron van leven: House of Hope wil met haar werk graag anderen inspireren in Rotterdam en daarbuiten.
Bas Jungeriusstraat 254b
3081VS Rotterdam
KvK 24389433